SuperBoeken voor volwassenen

Alle SuperBoeken voor volwassenen op één lijst! Klik op de titel om na te gaan of het boek in de bibliotheek aanwezig is.

Tamara Drewe
Posy Simmonds

Volwassenen strips; ook als film

Dit is zo een levensecht verhaal en ontzettend leuk om te ontdekken in de vorm van een graphic novel. Als je de film 'Tamara Drewe' in de bioscoop zag, gaat je aandacht nog meer uit naar die unieke mix van kleurrijke personages in een zowel klassieke als hippe setting, de tegenstelling tussen citylife en platteland, de leefwereld van hangtieners en salonschrijvers. Een moderne zedenschets met een flinke brok levensfilosofie, een vleugje dramatiek en gelukkig ook de nodige (en zeer Brits) getinte humor. Een waar genoegen voor de ogen en de ziel.

Chantal

Black Swan Green
David Mitchell

Vanaf de eerste lijnen in dit boek word je opgeslorpt in de dagelijkse leefwereld van de 13-jarige Jason Taylor, een middleclass jongen in het Worcestershire van begin jaren '80. Jasons diepste angsten, frustraties en ook wat gelukkiger momenten uit zijn leven worden met veel zin voor details (en humor) beschreven, net alsof je het allemaal zelf meemaakt. Ongelooflijk hoe accuraat auteur Mitchell daarbij te werk gaat. Deze semi-autobiografische roman uit 2006 is geschreven vanuit het perspectief van de jonge Taylor, met talrijke culturele en sociale referenties naar het begin van de jaren '80. In tegenstelling tot de gelijkaardige 'Adrian Mole' serie van Sue Townsend (die in dagboekvorm was geschreven) vermijdt Mitchell de clichés van het genre en houdt hij je van het begin tot eind in de ban van Taylors belevenissen als pre-adolescent. Straffe kost!

Chantal

Kentucky Killer
Arne Dahl

Ik ben zonder enige verwachting aan dit boek begonnen, gewoon op goed geluk uit het rek genomen (uiteraard speelt de kaft wel een rol!). Het boek neemt je van het begin mee in een waanzinnige zoektocht naar de moordenaar uit de titel van het boek. Het grote verschil met andere misdaadromans is dat deze zoektocht gedaan wordt door speurders van vlees en bloed die hun eigen problemen hebben en dat wordt zeer goed uitgewerkt door de auteur. Deze combinatie van de (klein-)menselijke kant van het leven samen met de spanning die uitgaat van de moordenaar is een zeer geslaagde combinatie die ik me jaren later nog steeds goed herinner. Ideaal voor de zomermaanden.

Bart

Apt Pupil
Stephen King

Enkel beschikbaar in de bundeling '4 seizoenen' in de bibliotheken van Sint-Gilles, Sint-Pieters-Woluwe en Jette

Stephen King is vooral bekend van zijn horrorverhalen, maar dit verhaal gaat over een jongen die in contact komt met een voormalige Nazi-officier. De relatie die ontstaat tussen de jongen en de oude man evolueert op zodanige wijze dat de twee hoofdpersonages een soort haat-liefde verhouding ontwikkelen, maar waarbij ook het ware karakter van beide personen naar boven komt. Een zeer beklijvend boek.

Bart

Kleine dagen
Bernard Dewulf

Een selectie van zijn colums die indertijd in 'De Morgen' verschenen. Voor mij is dit een atypische, zintuigelijke schrijver die het dagelijkse leven grandioos beschrijft.

Ideale literatuur om de dag te openen of om de nacht in te gaan. Zijn stukjes lezen, is zich nog kunnen verwonderen over de kleine dingen des levens. Hij staat zo volledig in het leven dat je vaak moet glimlachen tijdens het lezen. Hij beheerst zijn taal als geen ander; en ook dat is een waar plezier: taal herontdekken met hem en genieten van fantastische formuleringen! Lezen!

Nathalie

Niemands meester. Niemands knecht. Leve mij
Johan Anthierens

Enkel beschikbaar in de bibliotheken van Anderlecht, Evere, Neder-over- Heembeek en Schaarbeek

Ook een recompilatie van zijn pareltjes, samengebracht door Brigitte Raskin. Dwarsliggen, maar altijd oprecht. Een barokke schrijver, ware meester van zijn taal. Zijn stukjes schetsen de tijdsgeest ook de tijdsgeest van toen en tegelijkertijd is het puur genieten van hoe hij op meesterlijke, uiterst originele wijze speelt met de Nederlandse taal. Een grote schrijver, naar mijn mening, die niet de erkenning geniet die hij verdient/verdiende. Een boek dat ik koester; en waaruit ik ook met groot plezier voorlees! Te (her-)ontdekken.

Nathalie

The Other Hand
Chris Cleave

'The Other Hand' van Chris Cleave is zo'n boek waar ik eigenlijk niets van verwachtte, maar dat me geheel onverwacht ontroerd heeft. Het is het bitterzoete verhaal van twee sterke vrouwen van wie de levens door een gruwelijke gebeurtenis onlosmakelijk verbonden raken. Op de achterflap wordt er maar weinig prijsgegeven over het thema van het boek, sterker nog, er wordt uitdrukkelijk gezegd dat je best niet weet waar het over gaat vooraleer je begint te lezen. En inderdaad, had ik vooraf meer over de inhoud van het boek geweten, dan zou ik er waarschijnlijk niet aan begonnen zijn wegens 'te zwaar'. 'The Other Hand'  leest echter niet alleen als een trein, het was voor mij ook één van de meest aangename en verrassende leeservaringen van de laatste jaren. De grote kracht van dit boek ligt in de rake observaties en de manier waarop de auteur een delicate en ingewikkelde problematiek op een eenvoudige, maar aangrijpende manier behandelt. Geef dit boek zeker een kans, het loont de moeite!

Cindy

De vier maaltijden
Meir Shalev

Een verhaal over de liefde, de liefde van drie mannen voor één vrouw. Maar meer nog het verhaal van het leven in een dorpje in het Midden-Oosten, ver weg  van de steden en besloten in zijn eigen, bijna magische realiteit.

De jongen Zejde krijgt vier maaltijden voorgeschoteld van zijn drie vaders. De maaltijden vormen de hoofdstukken van het boek waarbinnen de zowel tragische als luchtige elementen van het leven prachtig zijn beschreven.

De wijze waarop Shalev deze wereld beschrijft laat je alles zelf proeven: de zoete smaak van het dessert, de geur van de olijfbomen in de brandende zon, het gevoel van heet, droog zand onder eeltige voeten, de warmte van de liefde, maar ook de pijn ervan.

Een boek voor iedereen die van dromen houdt, en die wil blijven geloven dat alles mogelijk is, ook al is de realiteit soms harder.

Lana

The Curious Incident of the Dog in the Night-time
Mark Haddon

Ook in het Nederlands: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Enerzijds doet dit boek wel een beetje denken aan 'De vanger in het graan', maar anderzijds is het toch weer helemaal anders. We krijgen hier immers niet te maken met eender welke tiener, maar met een vijftienjarige jongen, Christopher, die lijdt aan het 'syndroom van Asperger', een ontwikkelingsstoornis die heel wat problemen teweeg brengt en de uitdagingen waar gewone tieners mee worstelen doet verbleken. Aangezien Christopher de verteller van het verhaal is, kijken we als het ware mee naar wat er zich in zijn hoofd afspeelt. We zien dus niet alleen hoe iemand met aspergersyndroom zich gedraagt, maar we krijgen inzicht in de drijfveren achter die gedragingen en verrassend genoeg zijn die vaak heel logisch. Het boek toont ook heel duidelijk dat er soms een enorme kloof ligt tussen puur verstandelijke capaciteiten en emotionele of sociale intelligentie. 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' is een buitengewoon fascinerend en aangrijpend boek dat je gewoon moet gelezen hebben!

Cindy

Het huis van de moskee
Kader Abdolah

Een uitgebreid gezin bestaat uit vele personen en uit verschillende generaties. Als dit gezin dan ook nog eens woont in het huis bij de moskee, op het moment dat er grote omwentelingen zijn in Iran, kan je je voorstellen wat een veelheid van verhalen dit oplevert. De imam, de leider van het huis, de sterke vrouw, de opzijgeschoven vrouw, de aangetrouwde zoons en dochters, de oom-dichter die opium rookt, een buitenbeentje dat als fotograaf werkt, een gehandicapt kind, een dove pottenbakker ... allemaal beleven ze vanuit hun perspectief de omwenteling in Iran. Ze groeien meer en meer uit elkaar en de familie verbrokkelt. Een verhaal van liefde, vertrouwen, wanhoop, wantrouwen; het leven zoals het is, meesterlijk vertelt alsof je een film ziet die zich voor je ogen afspeelt.

Chiara

De koning
Kader Abdolah

Dit boek gaat over een, in mijn ogen, weinig sympathiek figuur: de sjah van Iran. Kader Abdolah kruipt volledig in de huid van het personage en zet in vele korte stukjes een schets neer van zijn koninklijke leven. Terwijl op de achtergrond Britten en Russen proberen voet aan wal te krijgen in Iran, zoomt Abdolah in op de sjah, een eenzaam man zonder houvast. Hij twijfelt, wordt gemanipuleerd aan alle kanten en sterft uiteindelijk, terwijl het gevecht op de achtergrond triomfeert: Iran heeft een parlement en een grondwet. Hoewel sterk historisch onderbouwd, blijft het een echte 'roman' die leest als een trein. Ik sla het boek met een zucht dicht. Dat een schrijver die zijn land ontvluchtte op een zo empathische manier deze dictator kan beschrijven, verbaast me. De sjah was ook maar een mens, een product van zijn tijd, verscheurd tussen traditie en moderniteit.

Chiara

Memnoch the Devil
Anne Rice

Enkel beschikbaar in de HOB

De doden, de duivel, God en vampiers krijgen in dit verhaal een menselijk gelaat. Met het levensverhaal vanuit het oogpunt van de duivel, en een kijkje in hemel en hel biedt het boek een goede reisgids voor het Christelijk hiernamaals.

Peter

Oeroeg
Hella S. Haasse

Wat me vooral is opgevallen in 'Oeroeg'? De rijpheid van de auteur die het schreef toen ze nog een heel jonge vrouw was (1948). Ze slaagt erin de atmosfeer van de toenmalige Nederlandse kolonies op te roepen door de beschrijving van de betrekkingen tussen twee jongelui, een Nederlandse en een inlandse, die samen worden opgevoed, maar die nooit over dezelfde kansen zullen beschikken. Hun vriendschap zal langzamerhand vervallen tot volledige vervreemding als de inlander zich aansluit bij de gewapende opstand tegen de onrechtvaardigheden gepleegd door de Nederlandse kolonisten.

Michelle

The Lost Symbol
Dan Brown

Om het leven van zijn Joodse vriend te redden moet een hoogleraar kunstgeschiedenis de geheimen der vrijmetselaars te Washington D.C. ontsluieren. De spannende speurtocht zit van begin tot eind boordevol onverwachte plotwendingen en mysterieuze raadsels.

Peter

Vrijheid
Jonathan Franzen

Ook in het Engels: Freedom

'Vrijheid' van Jonathan Franzen is een lijvig boek, wat de toekomstige lezer toch wat kan afschrikken. Maar al vanaf de eerste pagina's weet je dat je niet zomaar een boek in handen hebt. Franzen vertelt de geschiedenis van een doorsnee Amerikaans gezin doorheen de jaren '90 en '00. Dit zorgt voor heel herkenbare situaties, die de lezer ook erg met zichzelf confronteert. Daarom wil je steeds verder lezen om te weten hoe het afloopt. Een echte aanrader!

Sara

Sprakeloos
Tom Lanoye

In dit boek vertelt Tom Lanoye over de langzame aftakeling van zijn moeder en haar strijd tegen het verouderen. Op een meesterlijke manier bouwt hij zijn verhaal op en geeft haar het mooiste eerbetoon dat een moeder kan krijgen.

Dit boek maakt je soms even stil, sleept je mee en houd je in de ban van de eerste tot de laatste letter. Soms moet je lachen, terwijl je meteen daarna een traan moet terugdringen. Zeker het mooiste boek dat ik dit jaar las en weer het bewijs dat Tom Lanoye één van de beste schrijvers is die ons landje ooit geteld heeft. Een topper van formaat!

Sara

De zelfmoordclub
Arto Paasilinna

Enkel beschikbaar in de bibliotheken van Evere, Sint-Agatha-Berchem, Schaarbeek en in de HOB

Ruim zeshonderd mannen en vrouwen reageren op de advertentie 'Heb je zelfmoordplannen?' Enkele tientallen zitten uiteindelijk in een touringcar op weg naar het noordelijkste puntje van Finland om zich daar in de ijskoude zee te storten.

Zelfmoord mag dan op zichzelf geen opgewekt thema zijn, in deze roman weet de auteur er een opmerkelijke draai aan te geven: in de loop van zijn roman verandert een groep potentiële zelfmoordenaars in een gezelschap dat, op weg naar het einde, hernieuwde levenslust ontdekt.

Lachen geblazen met aandacht voor de kleine menselijkheden. Margritte meets Cash.

Christophe

De lange weg naar beneden
Nick Hornby

Het is oudejaarsavond. Op het dak van een hoog gebouw in Londen komen vier mensen elkaar onverwachts tegen. Allen zoeken ze naar een passend einde voor hun mislukte leven.

Herkenbaar voor iedereen. Op een kruispunt staan in je leven met een zak verdriet, angst en wanhoop. Springen of niet? Wat maakt dat iemand dan toch niet springt? Een boek dat je meeneemt in de diepste ziel van een mens.

Christophe

Terug naar het begin van de pagina.